Recension av ”Expedition Kanchenjunga” av Michelle Paver

expedition-kanchenjunga.jpg

Finns att köpa här:

Adlibris

Bokus

Himalaya, 1935. Den unge läkaren Stephen Pearce reser till Indien för att delta i en expedition med sin äldre bror Kits. Teamet ska bestiga Kanchenjunga, världens tredje högsta berg. En bedrift som ingen har lyckats med förut. 

De följer bokstavligt talat i spåren på en tidigare, legendarisk expedition som slutade i katastrof. Fem män miste livet då, besegrade av vädrets makter, olyckor och höjdsjuka. 

Medan förberedelserna fortskrider blir Stephen alltmer illa till mods. Och när expeditionen går av stapeln blir det bara värre. Det börjar med att han ser underliga saker i ögonvrån … Ju högre de kommer, desto värre blir mörkret. Det förflutna vilar tryckande och olycksbådande över gruppen, som ändå envist fortsätter. 

Men ibland är sanningen så hemsk att det har varit bättre att inte veta. 

 

Jag måste erkänna att jag har förälskat mig i Michelle Pavers böcker. Jag var bitvis skeptisk under läsningens gång då jag kände det som att den saknade samma spänning som hennes tidigare Evig natt (recensionen av den finner ni HÄR) hade. Jag skyller den skepsisen på en tillfällig kortslutning i min litterära del av hjärnan.

Faktum är att Paver är fantastiskt duktig på att bygga upp spänningen med hjälp av miljön som berättelsen utspelar sig. Hon utforskar liksom i Evig natt hur hjärnan påverkas under utsatta omständigheter, vilket i det här fallet är på ett berg flera tusen meter över marken. Med hennes användning av första person i sin berättelse får läsaren chansen att komma närmare karaktären och dela hans upplevelse på ett sätt som känns både naket och autentiskt.

Hur det slutar säger jag ingenting om, men jag blev både hänförd och besviken. Det förstnämnda för att det var otroligt kraftfullt, och det sistnämnda för att det påminde lite för mycket om den tidigare bokens slut. Jag hade nog velat ha något liknande tidigare i berättelsen och ett annat, mindre uppenbart slut.

Men jag säger bara det. Köp. Läs. Rycks med. Jag vet i alla fall att jag längtar efter att få läsa mer av Paver i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s