Recension av ”I bunkerläkarens våld” av Isabel Eriksson

I-bunkerläkarens-våld-335x520

Finns att köpa här:

Bokus

Lind & Co

Adlibris

När Isabel Eriksson vaknar vet hon först inte var hon befinner sig. Det första hon ser är ett plåttak med träbjälkar, i armen har hon en kanyl och bredvid sängen hon ligger i sitter en man och stirrar på henne. 

Han berättar att han har kidnappat henne och tänker hålla henne inlåst. Hon ska vara hans flickvän – kanske släpper han henne om ett par år, kanske inte. 

Isabel inser att det enda sättet för henne att komma därifrån är att på något sätt förmå mannen att släppa henne, och det blir en psykologisk kamp där det gäller att spela korten rätt, eller för alltid bli kvar i bunkern. 

Jag sträckläste den här boken. När jag väl började var det omöjligt att sluta. Inte bara för att den är välskriven utan också för att det är en verklig händelse. Jag beundrar den här kvinnan för den styrka hon besitter. Hur överlever man något sådant? Hur orkar man? Har man själv aldrig upplevt hur det känns att vara inlåst mot sin vilja kan man aldrig någonsin förstå vad hon har gått igenom. Men tack vare att hon ändå valde att berätta om det kan vi åtminstone få ett hum om den panikångest och skräck som hon måste ha upplevt under dessa dygn.

Det här var en otroligt smärtsam läsning. En tung berättelse som jag anser att alla borde läsa. Hon är garanterat inte den första kvinnan som blir inlåst mot sin vilja och definitivt inte den sista. Det är viktigt att uppmärksamma kvinnors utsatthet och lyfta fram dem i ljuset. Isabel Eriksson – som av förståeliga skäl lever under skyddad identitet – är en av dem som har vågat kliva fram och berätta. Jag hoppas att fler vågar göra det och att vi någonstans börjar hjälpas åt för att minska våldet mot kvinnor i dagens samhälle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s