Recension av ”Tunneln i slutet av ljuset” av Martin Falkman

tunneln-i-slutet-av-ljuset

Finns att köpa här:

Adlibris

Bokus

Du går till jobbet varje dag men hatar det. Du ser bara mörker, inget ljus. Du är desperat och vill försvinna. Du har försökt. Du har misslyckats. Du klarar det inte. 

Du hittar en annons på Internet, den ger dig lösningen du letar efter. ”Jag söker dig livströtta människa.”

Du erbjuds flera miljoner kronor för att delta i ett experiment. En miljon för varje månad du lever, därefter en säker död. Det låter bra, nästan för bra för att vara sant. Du kastar dig huvudstupa in i den nya tillvaron; miljonerna, människorna, resorna. Kvinnorna. 

Snart tänker du inte lika ofta på att du vill dö.

Snart tänker du inte lika ofta på att du vill försvinna. 

En dag får du ett mejl som förändrar allt. Men du vet att det är försent: du har redan skrivit avtal med en mördare. Du vet att du snart ska dö. 

Tunneln blir bara mörkare. Tunneln i slutet av ljuset. 

Hur mycket är ditt liv egentligen värt?

Det här är en bok som jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig. Så fort jag hade en ledig stund plockade jag upp den. Det var som att den besatt någon slags dragningskraft. Den har ju trots allt en unik handling. För hur ofta läser vi en bok där en huvudperson anställer sin egen mördare?

På omslaget står det att det är en psykologisk thriller. Jag skulle istället vilja säga att det är en PSYKOTISK thriller. Den är otroligt ångestladdad och huvudpersonen tycks leva i en ständig psykos. Det finns en genomgående intensitet, men Falkman hittar en bra balans i terapisessionerna där han låter karaktären stanna upp lite i sin dödsångest och tillåter läsaren att få komma lite djupare i personens medvetande. Det är invecklat och väl genomtänkt och jag älskar att Falkman vågar skriva mörkt. Här och var dyker det dessutom upp formuleringar som jag tycker är helt fantastiska och som får mig att njuta lite mer av läsningen. Det enda jag känner att jag måste klaga på är att boken hade behövt en ordentlig korrekturläsning. Utöver det är det här en författare vars röst har fängslat mig och som jag kommer hålla under uppsikt framöver.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s